Annons
511 611 visningar · Publicerad 4 år sedan

STR presenterar: Bli en tänkande och säker mc-förare #2

Publicerad av:
Pelle Johansson
0 0 0

Hur kan du tänka?

Målet är att du ska kunna manövrera fordonet med kontroll och stabilitet. Håll motorcykeln i rullning i ett lugnt tempo. Om du ska stanna, gör det lugnt och kontrollerat och sätt ner den fot du önskar.

Tänk gångfart, och bry dig inte om vad hastighetsmätaren visar. Det finns ingen exakt siffra som är rätt för krypkörning. Det är omgivningen och situationen som avgör vad som är lagom fart. Farten reglerar du genom samspel mellan gas och koppling (om det finns koppling) samt broms vid behov. Hur du sitter har alltid betydelse. Sträva efter att ha en avslappnad och rörlig överkropp. 
Läs mer under rubriken Körställningen – sitt stabilt och avslappnat.

Det är viktigt att du först övar i en kontrollerad miljö tills du behärskar tekniken. När du kör i trafiken ska du kunna planera din körning samtidigt som du är uppmärksam på din omgivning. När tekniken sitter kan du öva i enklare trafiksituationer för att se om du klarar det utan att motorcykeln och körtekniken tar alltför mycket av ditt fokus.

Köra in på ny väg

En vanlig situation är att du ska svänga in på en ny väg. Den uppstår till exempel när du är ute och kör i ett lugnt villakvarter och ska svänga in på en ny gata, eller när du befinner dig på landsbygden och ska köra från en liten väg ut på en trafikerad landsväg.

I den här situationen behöver du anpassa farten och ha koll på övrig trafik samtidigt som du planerar var på den nya vägen du vill placera din motorcykel. Denna färdighet kommer du få visa upp vid manöverprovet när du vänder i högfartsbanan.