Annons
511 470 visningar · Publicerad 4 år sedan

STR presenterar: Bli en tänkande och säker mc-förare #1

Publicerad av:
Pelle Johansson
0 0 0

Det här är några nybörjarfilmer som tagits fram från STR. Först ut i denna serie presenteras hur du gör med balansen i långsam fart, likaså start vid körning och slutligen när man stannar din motorcykel.

Att köra motorcykel i så låga farter som gångfart kräver att du kan balansera motorcykeln.

Att kunna balansera en motorcykel har mer att göra med att du har en bra teknik och är skicklig på att hantera reglagen än att du som person har ett bra balanssinne.

Att krypköra är en utmaning innan du har hittat tekniken och fått in vanan. Men när du väl gjort det kommer du att ha stor nytta av det i många trafiksituationer, och du kommer att kunna känna dig trygg med din motorcykel.

Nedan ger vi exempel på några trafiksituationer där du behöver kunna manövrera motorcykeln i låg fart. Här finns också korta filmer som visar hur manöverprovet är utformat för att testa dina färdigheter i dessa situationer.

Utfart med skymd sikt

Du ska köra ut från till exempel en parkering och ut på en väg. Här behöver du krypköra i låg fart för att klara att göra en skarp sväng ut till en trygg placering på vägen.

Utfarten sker ofta med trafik omkring dig, och därför behöver du klara av att fokusera på omgivningen istället för på din motorcykel. Om du har andra körkortsbehörigheter minns du säkert hur du som nybörjare ibland behövde titta på knappar eller reglage istället för på trafiken. Men nu när du blivit mer van, hittar du reglagen utan att tappa fokus på trafiken. Samma vana behöver du ha på motorcykeln, så du kan ha fokus på omgivningen medan du krypkör och balanserar motorcykeln.

Denna färdighet kommer du få visa upp vid lågfartsbanan på manöverprovet. Där gör du ett antal starter där du samtidigt behöver fokusera på vart du ska köra för att klara att hålla dig inom banan.

Referens: https://www.trafikverket.se/korkort/korkortsprov/motorcykel/bli-en-tankande-och-saker-mc-forare/manovrera-i-lag-fart/