Annons
531 166 visningar · Publicerad 4 år sedan

Mike letar hoj! Del 3/6

Publicerad av:
Fredrik Andersson
0 0 0

En vecka senare förflyttar vi oss till Sollentuna och butiken Din MC som är återförsäljare åt KTM, Kawasaki samt Suzuki. Värt att nämna är att jag har pratat mycket om KTM’s 890 Duke R, som ett allternativ till BMW’s F900R.. Tror ni vi blev förvånande när vi möttes i dörren av säljaren Calle, som nämner att dem har en 890 R som är kitad med det mesta så som Akrapovic helsystem, ledblinkers och det mesta från KTM’s Powerparts katalog. Och som av en händelse är det deras Demo hoj!

Så självklart blir vi tvungna att låna den på en liten testtur. Duke 890R som är ny för 2020, är en vass nakenhoj i toppen av mellanklassen. Men helt ny är den inte, den bygger nämligen på Duke 790 som kom ut 2018. Man kan säga att 890:n är en fabrikstrimmad 790, vilket den är. Motorn är en parallell twin som är förstorad från 799 cc till 890 cc, kompressionen har också ökat, vilket resulterar i 121 hästar och 99 newtonmeter. Chassit och bromsar är även dessa utbytta mot vassare produkter och vikten är nere på 166 kg torr! Vilket märks direkt när man viker upp hojen från stödet, den känns verkligen lätt. Sittställningen är åt det aggressivare hållet och säteshöjden är på hela 834 mm, men sadeln är smal så man får ner fötterna rätt bra ändå. Den är även rikligt utrustad med elektronik, quickshifter up och ner och en snygg TFT display. Den har även en Bosch IMU vilket möjliggör kurvkänslig ABS, Traction Control och anti wheelie. Ett fullt skyddsnät, man kan till och med lägga till cruise control.

Så hur är den att köra på vägen då? Förvånansvärt lättkörd faktiskt, man sitter bekvämt och i dom snällare riding modes så är den väldigt tam och beräknelig. Men så fort man ställer in dom aggressivare lägena, så förstår man direkt att det här är ett vapen på krokiga vägar. Den vickar lätt från sida till sida, bromsarna är väl tilltagna och mycket trevliga att använda. Likaså växellådan, quickshiftern är snabb och fungerar utan några som helst problem, varken upp eller ner. Motorn har gott om vrid på lägre varvtal, men samtidigt ett trevligt toppregister när den ylar fram som en bålgeting. Sammanfattat: en maskin med god kvalitetskänsla, mycket avancerad elektronik och riktigt vassa komponenter i ett lätt chassie. En dröm på småvägar och samtidigt gott om pulver.

Vi blev tyvärr dock påminda av att vi befann oss i Stockholm och inte på dem fina bergsvägarna i Österrike, när det började regna lagom tills att jag tog fram cameran. KTM 890 Duke R finns från 124.900:- på Din MC i Sollentuna. https://www.mcparken.se/product/3087

Stort tack till Din MC i Sollentuna som ständigt ställer upp i vått och torrt, myggfritt som myggit med hojar som vi får testa och skriva om! Och till Mike som har varit med och skrivit veckans och förra veckans avsnitt! Det var allt för detta avsnitt!

Ha en skön helg och ta hand om varandra så hörs vi nästa fredag när vi är på nya äventyr!