Annons
555 720 visningar · Publicerad 4 år sedan

Nya TRACER 9 och TRACER 9 GT

Publicerad av:
Pelle Johansson
0 0 0
”Roads of Life” är konceptet bakom Yamahas Sport Touring-segment, där syftet är att samla alla sorters förare som delar samma mål. Nya vägar att utforska. Nya minnen att skapa. Det finns inte många typer av fordon som kan erbjuda samma känsla av total frihet som en motorcykel. Och inget annat fordon kommer ens i närheten när det gäller att erbjuda den spänning som du får uppleva på två hjul.

Varje Yamaha Sport Touring är utformad för att ge dig en omedelbar och lättillgänglig flykt från vardagen så att du får chansen att rensa tankarna och uppskatta naturen. Nu, mer än någonsin, behöver vi alla kunna komma ut när vi vill och skapa en ny värld i vilken vi kan ta kontroll över vårt öde och leva livet till max.

Vägar väntar på att utforskas, livslånga minnen är redo att skapas och längs vägen kommer du garanterat att få nya vänner. Yamahas dynamiska Sport Touring-sortiment, med ett urval av modeller med två och tre hjul, har kraften att förändra hur vi lever våra liv genom att göra avlägsna platser mer tillgängliga för alla.

Original Tracer 900: Den perfekta balansen mellan sport och touring
År 2015 kom den första Yamaha Tracer 900 till Europa och förändrade många förares uppfattning av Sport Touring-klassen. Den ursprungliga Tracer 900 visade sig bli en stor framgång som lockade till sig många nya kunder i alla åldrar och från olika bakgrunder, tack vare att den erbjöd både en sportmotorcykels spännande prestanda och en imponerande touringkapacitet – samtidigt som den var perfekt för pendling till och från jobbet.

Tracer 900 följdes av en andra generationens EU4-kompatibel modell 2018 och har etablerat sig som nummer ett i Sport Touring-klassen och sålt tre gånger så många enheter som sin närmaste rival 2019. Denna oerhört flexibla motorcykel betraktas nu av många som den definitiva Sport Touring-motorcykeln och det är en av de viktigaste modellerna i Yamahas sortiment.

Helt nya TRACER 9: Ultimat sportig mångsidighet
Fem år efter lanseringen av originalmodellen har Yamaha skapat helt nya versioner av motorcyklarna. Dessa är konstruerade för att stärka modellens position som europeisk favorit bland sporttouringmotorcyklar och locka en ny generation förare till klassen.

Lättare, kraftfullare och oerhört mångsidig – och nu utrustad med den mest avancerade teknik som någonsin funnits på en Yamaha Sport Touring – de helt nya TRACER 9 och TRACER 9 GT förblir "Sporting Heart, Touring Soul"-filosofin trogen, den som har gett dem förstaplatsen i sin klass. De här nya modellerna erbjuder ultimat sportig mångsidighet och ökade nivåer av spännande prestanda i kombination med förbättrade touringfunktioner och högre specifikationer.

Nya EU5 890cc CP3-motorn: Spännande, kapabel och mångsidig
Den helt nya TRACER 9 drivs av en helt omkonstruerad CP3-motor med 890cc och crossplane-teknik som är lättare, kraftfullare och mer avancerad än den ursprungliga kraftkällan som förändrade bilden av Sport Touring-klassen för alltid. Vår CP3-arkitektur lägger grunden till en helt ny motor.

Den sofistikerade nya radmotorn med 3-cylindrar är helt EU5-kompatibel och har nu en större slagvolym på 890 cc tack vare 3 mm längre slaglängd. Den här betydande ökningen gör att att motorn får 7-procent högre vridmomentet. En viktig egenskap hos den nya motorn med större kapacitet är att det mycket högre vridmomentet på 9,5 kg-m/93 Nm som produceras vid 7000rpm, vilket är 1500rpm lägre ned på varvtalsregistret än tidigare, för enastående acceleration och snabba omkörningar. Förutom den markanta ökningen av linjärt vridmoment ökas motorns effekt också till 119 hkr vid 10 000rpm – 4hk mer än tidigare – vilket gör det här till en av de mest spännande, kapabla och mångsidiga motorcyklarna i sin klass.

Den ursprungliga CP3-motorn är känd för sitt linjära vridmoment, sin enastående pålitlighet och sin otroliga mångsidighet som gör att föraren får uppleva maximal körglädje i alla situationer, från slingrande bergsvägar till snabba, öppna motorvägar och tättrafikerade storstadsgator. Det är detta som gjort CP3-motorn till en av de mest framgångsrika konstruktionerna i Yamahas 65-åriga historia. Den nya TRACER 9-motorn är snabbare, starkare, mer avancerad och en värdig efterträdare till originalet, och trots den ökade kapaciteten väger den faktiskt 1 700 g mindre än den tidigare konstruktionen, vilket bidrar till den nya motorcykelns förbättrade köregenskaper och mångsidighet.

Nytt CF-formgjutet Deltabox-chassi: Sportigare köregenskaper, ökad stabilitet

TRACER 9:s helt nya CF-formgjutna Deltabox-chassi är konstruerat för att ge ultimat sportig mångsidighet med utmärkt komfort, vilket gör det här till den typ av motorcykel som anpassar sig efter förarens humör och som är lättare, mer kompakt och med bättre köregenskaper.

En annan viktig förbättring inför 2021 är att den nya CP3-motorn på 890cc nu är monterad i en mer upprätt vinkel på 52,3º, jämfört med 47,5º på föregående modell. Dessa förändringar förbättrar den totala balansen hos det lätta chassit för att ge en högre grad av återkoppling från framhjulet samt ökad känsla och bättre väggrepp i kurvor.

Längre svingarm med hög styvhet: Ökad stabilitet, sportig smidighet

För att matcha den nya ramens ökade styvhet och mer kompakta design är TRACER 9 utrustad med en helt omkonstruerad svingarm i aluminium som nu är placerad innanför ramens yttre struktur i motsats till föregående modells placering på utsidan av ramen. Även om den utvändigt liknar designen på 2021 MT-09 är TRACER 9:s svingarm faktiskt 60 mm längre, vilket ger en hjulbas på 1 500 precis som på den föregående Tracer 900.

Plats för 3 packväskor: Ökad flexibilitet och mångsidighet
För att optimera dess mångsidighet och touringfunktioner är den nya modellen konstruerad för att rymma totalt tre packväskor, vilket gör att TRACER 9 kan köras med valfri kombination av sidoväskor och en tankväska. "Floating Stay"-systemet används för sidoväskorna för att öka stabiliteten vid höga hastigheter och isolera bagagerörelser på cykeln, och det är även enkelt att montera en topbox om man vill. Tack vare den lägre vikten och den ökade styrkan kan det helt nya chassit hantera en total nyttolast med förare och bagage på 193 kg – en 7-procentig ökning av lastkapaciteten.

Klassledande elektroniska förarhjälpmedel: 6-axlig IMU för ultimat manövrerbarhet
Yamahas 6-axliga IMU (Inertial Measurement Unit), som ursprungligen utvecklades för R1 och aldrig tidigare funnits i Yamaha Sport Touring-kategorin, mäter hela tiden acceleration framåt och bakåt, uppåt och nedåt samt åt vänster och höger - samt maskinens lutning.

Sedan introduktionen på R1 2015 har den här 6-axliga IMU:n vidareutvecklats och enheten på den nya TRACER 9 är nu 50 % mindre och 40 % lättare. Den här högteknologiska IMU-enheten skickar kontinuerligt data till ECU:n som beräknar alla data i realtid, och effektivt reglerar den nya TRACER:s Traction Control System (TCS) samt dess Slide Control System (SCS), LIFt kontroll på framhjulet (LIF) och bromskontrollsystem (BC).

Antispinnsystem (TCS)
Om någon förlust av bakhjulsgreppet registreras under accelerationen skickas data från IMU till ECU:n för att aktivera motorcykelns lutningskänsliga TCS och tillfälligt begränsa kraften tills bakhjulsladden elimineras. Det här intelligenta systemet ingriper vid tre olika nivåer när nedläggningsvinkeln ökar, vilket ger TRACER 9-föraren ökad trygghet vid acceleration på våta eller hala vägunderlag.

Slide Control System (SCS)
När data från IMU förutser att bakdäcket kommer att sladda åt sidan justerar ECU effektnivån tills full stabilitet är säkerställd. SCS kan ställas in på någon av de tre nivåerna och stängas av när det behövs.

LIFt kontrollsystem (LIF) på framhjulet
Med LIF kan föraren bibehålla en hög grad av kontroll över chassit vid hård acceleration genom att justera graden av framhjulslyft när det registreras av IMU:n. Precis som med SCS har LIF-systemet tre lägen och kan även stängas av av föraren.

Tre inställningslägen för TCS/SCS/LIF
För att systemet ska vara lätt att förstå och använda finns det tre inställningar för TRACER 9-föraren. I läge 1 är TCS, SCS och LIF förinställda på nivå 1, vilket är den lägsta nivån som är avsedd för sportig och snabb körning. När mode 2 väljs är TCS, SCS och LIF förinställda på nivå 2, vilket är en mellan-nivå som passar en rad olika förhållanden. Slutligen har vi läge 3 som är det manuella inställningsalternativet vilket gör att föraren kan välja valfri kombination av de 3 TCS-inställningarna, 3 SCS-inställningar och 3 LIF-inställningarna vilket ger 48 olika möjliga kombinationer.

Bromskontrollsystem (BC)
TRACER 9 är också utrustad med ett bromskontrollsystem (BC) med 2 lägen som ger ökad chassistabilitet vid akuta bromssituationer. Data från IMU analyseras hela tiden och när föraren trycker extra hårt på den främre eller bakre bromsen anpassas trycket automatiskt av BC-systemet.

Föraren kan välja mellan två lägen: BC1 är det ABS-aktiva standardläget som förhindrar att hjulet låser sig vid nödbromsning i ett upprätt, rakt läge. När det är inställt på BC2 ingriper systemet på ännu högre nivå genom att kontrollera bromstrycket när IMU känner att chassit sannolikt kommer att bli ostadigt i situationer som vid plötslig bromsning mitt i en kurva.



Yamaha D-Mode: Fyra körlägen för varje situation

Yamaha D-Mode ger TRACER 9-föraren sammanlagt fyra lägen som passar en lång rad olika Sport Touring-situationer - ett mer än föregående modell. Läge 1 ger en skarpare och mer aggressiv motorrespons, läge 2 är allroundinställningen för en mängd olika situationer, läge 3 ger en mjukare karaktär som är perfekt för avslappnad körning och det nya läget 4 är perfekt för körning i blött väder.

Farthållare: Gör längre resor roligare

TRACER 9 i standardmodell är nu utrustad med en farthållare som liknar systemet som användes på den tidigare GT-modellen, vilket gör längre resor ännu mer avkopplande och trevliga.

Farthållaren kan aktiveras vid körning med en hastighet på 50 km/h eller mer och på 4:e växeln eller högre, och när du har valt en hastighet kan den justeras uppåt och nedåt i steg om 2 km/h med en enda knapptryckning eller genom att hålla knappen nedtryckt. Systemet kan avaktiveras omedelbart genom att du använder bromsarna eller kopplingen alternativt vrider av på gashandtaget.



Nytt bränslesystem: Ökad räckvidd på 350km+ med bättre prestanda

En annan viktig förändring till 2021 är TRACER 9:s nya bränsleinsprutningssystem där de nya injektorerna fått en ny placering. Tillsammans med nya lätta motorkompenenter ökar det nya bränslesystemet förbränningseffektiviteten och bidrar till en märkbart lägre bränsleförbrukning på hela 9 %, vilket ger en utökad räckvidd på 350 km+ tack vare dess bränsletank på 18 liter, och detta utan att tanken blivit tyngre.



APSG-gasreglage med Ride-by-Wire: Förbättrad känsla och tillförlitlighet

TRACER 9:s Yamaha Chip Controlled Throttle (YCC-T) har mycket avancerad R1M-utvecklad teknik i form av ett nytt Accelerator Position Sensor Grip (APSG) – ett Ride-by-wire-gasreglage som bidrar till att motorcykeln får en lägre totalvikt och ger bättre känsla och tillförlitlighet.



Nytt insugs- och avgassystem med högre effektivitet: minskad vikt, ökad spänning!

Varje motorcykels faktablad kan berätta mycket om hur den kommer att prestera, men enbart siffror berättar inte hela historien. CP3-motorn är känd för sin spännande blandning av linjärt vridmoment och fantastiska avgasljud, och Yamahas designers har ägnat mycket tid åt att göra hela TRACER 9-upplevelsen fantastisk och spännande vid alla hastigheter.

TRACER 9 är utrustad med ett helt nytt avgassystem med 1 till 5 kammare och dubbla avgasrör. Tillsammans med de omdesignade grenrören i rostfritt stål väger det kompletta systemet 1 400 g mindre än tidigare och bidrar i hög grad till centraliseringen av massa för ännu smidigare köregenskaper.



Raffinerad växellåda med uppgraderad A&S-koppling: Bättre känsla, mjukare växling

TRACER 9 är utrustad med något ökad utväxling för 1:ans och 2:ans växel som matchar den nya motorns högre vridmoment på lägre varvtal, och för jämnare växlingar har växelgaffeln omkonstruerats. Ändringar har också gjorts i A&S-kopplingen, inklusive användning av nytt material för friktionsplattorna och en omarbetad kamvinkel för att ge en lättare känsla i kopplingen och stabilare chassibeteende under nedväxlingar, för en mjukare, lättare och mer tillfredsställande körning.



Modellspecifika motorfästen: Ökad stabilitet vid full last

Medan den övergripande designen på TRACER 9:s ram har den nya MT-09 som bas, har Yamahas ingenjörer utvecklat en rad olika modellspecifika komponenter som bidrar till att uppnå utmärkt stabilitet vid rak körning och smidig kurvtagning vid full last.

De modellspecifika motorfästena på TRACER 9 har utvecklats genom Kanno Hyoka – det vill säga genom att utvärdera motorcykelns prestanda utifrån testförarnas uppfattningar och feedback. Motorfästenas konstruktion som är unik för TRACER 9 säkerställer att motorns roll som en del i den bärande konstruktionen bidrar till att skapa en utmärkt styvhetsbalans för optimala köregenskaper – även när motorcykeln bär en passagerare och tre packväskor.



Nästa generations design: Smidig, kompakt och minimalistisk chassistil

Den helt nya TRACER 9 har ett omarbetat chassi och bygger vidare på de enastående framgångarna för Europas bästsäljande Sport Touring-motorcykel genom att erbjuda ett ännu sportigare, mer dynamiskt och mångsidigt paket.

Mycket tid lades på att skapa ett bagagesystem för 3 väskor och sidoväskorna och topboxen är designade för att komplettera motorcykelns sportiga och dynamiska karaktär.

En av de viktigaste egenskaperna hos den nya TRACER 9 är "pil"-silhuetten, som bildas av vindrutan, frontkåpan och bränsletankskåpan och ger cykeln en dynamisk och målmedveten ny look. De kompakta nya LED-strålkastarna - tillsammans med övrig LED-belysning och dubbla TFT-skärmar - förstärker motorcykelns tekniskt avancerade stil och TRACER 9:s höga specifikation totalt.



Full LED-belysning på hela motorcykeln: Utmärkt sikt med dynamisk ny stil

Nya dubbla LED-strålkastare som döljs i den aerodynamiska frontkåpan ger den här moderna Sport Touring-motorcykeln ett djärvt och distinkt nytt utseende som förstärker dess dynamiska och sportiga karaktär. En LED-strålkastarenhet projicerar halvljuset medan den andra enheten projicerar helljus, och de är konstruerade för att ge utmärkt belysning framåt med en jämn spridning av ljus som är mjukare i kanterna, vilket gör det behagligare för föraren. Den dynamiska nya fronten har även dubbla LED-positionsljus som förstärker det imponerande utseendet hos TRACER 9.

Det helt nya LED-bakljuset är typiskt för TRACER och har speciellt skurna inre linser som ger ett mjukare bak- och bromsljus med en tredimensionell effekt som förstärker motorcykelns ultramoderna stil – och den fulla LED-belysningen kompletteras med kompakta och lätta LED-blinkers.



Dubbla 3,5-tums TFT-mätare i fullfärg: Tydlig och heltäckande information

De helt nya dubbla TFT-mätarna på 3,5 tums har flera funktioner, visar extremt tydliga data och har ett intuitivt förargränssnitt som separerar kritisk information från den funktionella driftsinformationen.

Viktig information om körningen finns på skärmen till vänster, inklusive en flerfärgad varvräknare vars färg ändras när varvtalet stiger, samt en digital hastighetsmätare, bränslemätare, växelläge och TCS-indikator. Den vänstra skärmen kan växlas till TCS-läget och inställningsskärmen, vilket gör att föraren kan välja önskat läge för elektroniska förarhjälpmedel. Den högra skärmen, däremot, är uppdelad i fyra separata sektioner, som var och en visar en mängd information som vägmätare, tripmätare 1 & 2, temperatur och mycket mer.



Ultralätta Yamaha SpinForged-fälgar: Ökad smidighet och lättare väghållning

SpinForged-hjulen med 10 ekrar och axlar med stor diameter på den nya TRACER 9 är 700 g lättare än tidigare, och den här stora viktminskningen av den icke-fjädrade vikten bidrar positivt till motorcykelns smidiga köregenskaper, lätta styrning och följsamma fjädring.



Optimerade fjädringsinställningar: Jämn, stabil och bekväm

TRACER 9:s nya framgaffel med 41 mm innerben erbjuder full justerbarhet så att den snabbt kan justeras efter aktuella körförhållanden och aktuell last, den är 30 mm kortare än den tidigare designen så att den passar till det lägre styrhuvudet på den CF-gjutna ramen.

Fjädringssystemet bak har en justerbar stötdämpare med ett nytt länkage som har omarbetats för ökad utrymmeseffektivitet och även för att passa den nya ramen och designen på svingarmen.



Offensiv körställning: Kan justeras efter olika förare och körsituationer

TRACER 9:s rymliga och ergonomiska körställning säkerställer högsta komfort och ergonomin kan enkelt justeras för att passa olika förare och körstilar. Den nyutvecklade sadeln är monterat 15 mm lägre än på den tidigare modellen och har en snabb höjdjustering med två lägen som inte kräver några verktyg. Ytterligare ändringar av ergonomin får du genom att justera fotpinnarna 15 mm uppåt eller nedåt, och styrets position kan också flyttas framåt 9 mm och uppåt 4 mm genom att vrida på styrets infästning i gaffelkronan, vilket ger totalt 8 olika körställningar.



Större, fullt justerbar vindruta: Ökad komfort, minskad trötthet

TRACER 9 är utrustad med en stor vindruta som kan justeras med totalt 50 mm i 10 steg om 5 mm, vilket ger ökat vindskydd och minskad trötthet på grund av längre körning. Kompakta och lätta vindskydd på styret skyddar också mot väder och vind.



Radiell främre huvudbromscylinder av R1-typ: Mer kraft med linjär kontroll

TRACER 9 är konstruerad för en extremt hög standardspecifikation, och den helt nya 2021-modellen är den första Yamaha Sport Touring som är utrustad med en radiell främre huvudbromscylinder av R1-typ. Det här högteknologiska bromssystemet i supersportklass är tillverkat av Nissin och har en kolv som går parallellt med bromshandtaget, vilket ger en mer linjär bromskänsla och ökar förarens kontroll.



Nya Battlax T32-däck: Utmärkt prestanda på vått och torrt väglag

Yamaha och Bridgestone har tillsammans utvecklat de nya Battlax T32 Sport Touring-däcken speciellt för TRACER 9. Målen var att skapa ett nytt däck som kunde erbjuda utmärkt prestanda vid vått och torrt väglag samt utmärkt hållbarhet och stark prestanda vid rak körning, vilket är kvaliteter som matchar den mångsidiga karaktären hos denna nya Sport Touring. Kombinationen av en 120/70ZR17 fram och 180/55ZR17 bak ger bra feedback med en exakt känsla, vilket gör att TRACER 9-föraren kan uppleva ultimat sportig mångsidighet, oavsett väder.



TRACER 9

New Features

Rider Benefit

New larger-capacity 890cc engine
Increased cc gives major increase in power and torque throughout the rev range or thrilling acceleration. Lower weight for easier handling. EU5 compliant
All-new die-cast aluminium Deltabox chassis
Lighter and stronger CF die-cast construction for more agile cornering. Increased wheelbase ensures straight-line stability at higher speeds and when fully loaded
Full 3-bag luggage capability
Fully equipped to accommodate hard side cases and a top case for ultimate versatility. Total load capacity including rider/passenger increased by 7% to 193kg
6-axis IMU plus lean-sensitive rider aids
Cutting-edge technology that gives the highest degree of controllability in varying weather and surface conditions. 3 modes to suit every riding style
Next generation design and styling
Compact and modern design with excellent wind and weather protection. Perfect blend of sport style with touring functionality
Full LED lighting
Hidden and separate low/high LED headlights with dual LED position lights to see and be seen. Full LED flasher and tail/brake for ultra-modern TRACER signature style
Full-colour 3.5-inch TFT instruments
Intuitive design with clearly displayed information enables the rider to quickly check with minimum distraction
Lightweight SpinForged wheels
Ultra-light new wheels – reduced unsprung weight for more agile handling and responsive suspension
Adjustable suspension
High specification fully-adjustable 41mm USD front forks and adjustable rear shock enable optimum chassis set-up to suit varying riding styles and loads
Customizable ergonomics
New 2-position rider seat offers 15mm tool-less height adjustability. Rider footrests up/down adjustable by 15mm, and handlebar clamp can be reversed to give alternative position to suit different physiques and preferences
Radial front master cylinder
R1 type radial front master cylinder delivers linear stopping power with the highest degree of controllability


Tekniska höjdpunkter

Ny 890cc 3-cylindrig vätskekyld DOHC EU5-radmotor med 4 ventiler
Lägre vikt och ökad styrka vid alla varvtal
7 % ökning i maximalt vridmoment vid lägre varvtal
4 hk ökning i maxeffekt
Lättare och starkare CF-formgjutet Deltabox-chassi i aluminium
Total viktminskning på 2 kg för ökad smidighet
Ny lätt svingarm i aluminium
Nästa generations design, perfekt kombination av sportstil och touringfunktioner
Full LED-belysning med "dolda" strålkastare och unikt TRACER bakljus
Förfinad A&S-koppling
Lätt och kompakt ny 6-axlig IMU – för första gången på en Yamaha Sport Touring
Lutningskänsliga förarhjälpmedel: TCS, SCS och LIFt med tre lägen
ABS och bromskontrollsystem (BC)
D-MODE växlingsbara körlägen
Nya ultralätta 17-tums SpinForged-fälgar med 10 ekrar
Fullt justerbar KYB® USD-gaffel på 41 mm med optimerade inställningar
Justerbar KYB® bakre stötdämpare med uppdaterad grundinställning och nytt länkage.
Dubbla 3,5-tums TFT-instrument i fullfärg som styrs från styret
Radiell främre huvudcylinder, 298 mm dubbla främre skivor


TRACER 9:s färger, tillgänglighet och pris

Nya TRACER 9 kommer att finnas i två nya färger. Redline är en djärvt klarröd finish som kompletterar motorcykelns sportiga karaktär, medan Tech Kamo är en gröngrå nyans som skapar ett kraftfullt och moget utseende vilket återspeglar motorcykelns kapacitet vid långa turer.

Leveranser till europeiska Yamahaåterförsäljare kommer att påbörjas i mars 2021. Priserna varierar beroende på region, så kontakta den nationella distributören för fullständig information.





Helt nya TRACER 9 GT: Ultimata specifikationen som standard

Den nya TRACER 9 GT är den högsta specifikationsmodellen i Yamahas 2021 Sport Touring-serie, och har en lång rad med avancerad teknik och extrautrustning som ger en ännu lyxigare åktur för de kunder som kräver det ultimata Sport Touring-paketet som standard.



Hårda sidoväskor: Extra funktionalitet med stil

TRACER 9 GT levereras med helt nya hårda väskor som standardutrustning, vilket innebär att motorcykeln är redo för "Roads of Life" från dag ett. Väskorna är monterade i en underram i stål via ett "fully floating"-monteringssystem som absorberar vind-drag eller vibrationer från vägen för en naturlig körkänsla. Varje väska har plats för en integralhjälm. Färgade sidopaneler matchar motorcykelns finish för ett helt integrerat utseende.



KYB elektroniskt styrd fjädring: Ultimat komfort med exakt känsla

Yamaha och KYB har tillsammans utvecklat TRACER 9 GT:s elektroniskt styrda halvaktiva fjädringssystem som ger den ultimata körkomforten i kombination med en exakt vägkänsla. Officiellt känt som KYB Actimatic Damper System (KADS) ger den här väldigt avancerade fjädringen en mycket större spännvidd på dämpningskraften än konventionell fjädring och den kan även reagera omedelbart på olika körförhållanden för optimal körprestanda.

Denna användning av det här halvaktiva fjädringssystemet har möjliggjorts genom motorcykelns nya IMU som arbetar tillsammans med ECU samt den hydrauliska enheten (HU) och fjädringskontrollenheten (SCU) för att beräkna de optimala fjädringsinställningarna för en viss körsituation: snabbt eller långsamt, vått eller torrt, mjukt eller ojämnt, ensam eller i sällskap.

Fördelen med solenoidsystemet är att den kan göra extremt snabba justeringar av dämpningsinställningarna och hantera både mindre och större förändringar. Genom att ständigt analysera och beräkna 6-axliga data kan IMU signalera åt ECU:n att justera dämpningsinställningarna för att bibehålla chassits stabilitet vid alla hastigheter, och därmed kan KADS komplettera förarens förmåga för att säkerställa en mer givande och njutbar Sport Touring-upplevelse.

KADS kan användas i två lägen: A-1 är det sportiga läget som är designat för att ge en något styvare och följsam fjädring för snabb körning på torra vägar – med det klarar även av våta förhållanden. Systemet kan växlas till A-2-läget som är designat för att ge en smidigare och bekvämare körning på grövre eller ojämna underlag, vilket gör det till det perfekta valet på längre och mer avslappnade resor.



Snabbväxlingssystem (QSS) för upp- och nedväxling: Smidigare och snabbare växling

För kopplingsfri upp- och nedväxling är TRACER 9 GT utrustad med ett nytt snabbväxlingssystem (QSS). En sensor på växlingsspaken detekterar rörelser i växlingspedalen och ECU:n kopplar bort vridmomentet till växellådan för att möjliggöra jämna och snabba växlingar, både vid upp- och nedväxling.



LED-kurvljus: Ökad synlighet för minskad förartrötthet

TRACER 9 GT är utrustad med ett mycket sofistikerat och intelligent kurvljussystem som är programmerat för att lysa upp vägen framåt när IMU känner att maskinen lutar mer än 7° och hastigheten är minst 5 km/h.

En viktig egenskap hos den här LED-kurvljusdesignen är att IMU:s beräkningar av hög hastighet och bearbetningsförmåga gör att systemet kan öka ljusstyrkan på kurvljusen när vinkeln ökar, vilket ger föraren ett tydligt synfält vid körning i mörker. TRACER 9 GT är den andra Yamaha någonsin som har kurvljus, efter FJR1300AE, och till skillnad från FJR:s system som bestod av tre LED-lampor på vardera sidan av kåpan, består TRACER 9 GT:s design av en enda LED som är placerad ovanför de två positionsljusen.



Handtagsvärmare: Körkomfort under hela säsongen

Kalla vindar kan göra att föraren fryser om händerna även en varm sommardag och TRACER 9 GT:s handtagsvärme kan justeras exakt genom 10 olika lägen för att uppnå optimal temperatur. Speciellt formade handtag med tunnare gummi möjliggör effektiv överföring av värmen för att hålla händerna varma oavsett väder.



Särskilda färger och speciell grafik: Premiumutseende och -känsla

Förutom att den finns i samma färger som standardmodellen, erbjuds TRACER 9 GT i premiummodell även i en exklusiv Yamaha Icon Performance-finish som inspirerats av Yamaha R1M – den motorcykel som banat väg för mycket av den avancerade elektroniska teknik som finns på den här exklusiva Sport Touring-modellen.



Tillgänglighet

Leveranser till europeiska Yamahaåterförsäljare kommer att påbörjas i mars 2021. Priserna varierar beroende på region, så kontakta den nationella distributören för fullständig information.



TRACER 9 GT

New Features

Rider Benefit

Hard side cases
Added versatility for every journey, capable of accommodating a full face helmet. Fully floating carrier system ensures a smooth ride when fully loaded
KYB electronically-controlled suspension
Semi-active KADS suspension system delivers ultimate chassis performance for sports agility and touring comfort
Up and down QSS
Smoother and faster clutchless gear changing, up and down the transmission
LED cornering lights
Powerful seamless illumination for increased visibility and reduced fatigue at night
Dedicated colours and graphics
Premium looks and increased pride of ownership


Yamaha originaltillbehör och MT-kläder

Yamaha erbjuder ett brett sortiment av originaltillbehör designade för nya TRACER 9 och TRACER 9 GT som gör att varje ägare kan bygga sin alldeles egna maskin. Sortimentet utvecklas ständigt och innehåller både delar som förbättrar prestanda, skydd och komfort samt komponenter som ger motorcykeln ett vassare utseende.



MyGarage-appen

Innan man köper sin nya TRACER 9 och TRACER 9 GT kan man bygga sin drömmotorcykel virtuellt med hjälp av Yamahas MyGarage-app som låter användaren lägga till och ta bort tillbehör samt se det färdiga resultatet från alla vinklar. När den slutgiltiga specifikationen har valts ut kan den skickas via e-post till kundens utvalda Yamahaåterförsäljare som kommer att sätta de utvalda originaltillbehören på den nya motorcykeln.

Yamahas sortiment med kläder har allt från tyg- och skinnjackor med CE-godkända kroppsskydd, till fritidskläder som t-shirtar, solglasögon, kepsar och mycket mer. Nya produkter läggs ständigt till i klädkollektionen. Fullständig information om originaltillbehör och kläder finns på https://www.yamaha-motor.eu

MyRide

Yamahas MyRide-app ger varje TRACER 9- och TRACER 9 GT-förare möjligheten att få ut mer av varje åktur. Den finns för iOS- och Android-enheter och spårar och sparar varje åktur samtidigt som den gör det möjligt för användaren att lägga till bilder till sina åkturer och dela dem på sociala medier. Det är också möjligt att titta på all körstatistik, inklusive total längd, höjd, topphastighet, genomsnittshastighet, acceleration och lutningsvinkel för att jämföra med andra förare.