Annons
583 733 visningar · Publicerad 5 år sedan

Trafikverket visar hur man genomför ett manöverprov för motorcykel

Publicerad av:
Pelle Johansson
0 0 0
Här visas en film för dig som skall ta körkort och är intresserad hur ett manöverprov görs för motorcykel. Trafikverket visar hur ett manöverprov för mc ser ut. Alla tre delarna visas, lågfart, högfart och bromsning. Sträva efter att ha en stabil motorcykel och planera tidigt. Ex. på detta i högfarten är att gå in tidigt efter varje slalomkona och att vara klar med motorcykel innan du gör vändningen längst ner.

Uppkörningen är en helhetsbedömning och tänk på att om du gör ett bra första intryck på manöverplan, där du visar att du kan hantera hojen, kanske förarprövaren för dagen ser med snälla ögon på en liten miss ute i trafiken.

När det gäller manöverprovet så brukar man få köra igenom alla delarna utan närmare diskussion. Förarprövaren skapar sig en helhetsbild av hur du hanterar motorcykeln och du blir sedan godkänd, underkänd eller så vill han att du ska göra om någon del. Det vill säga du har oftast en extra chans att förbättra något om förarprövaren inte är helt nöjd. Så var inte orolig att alla delar måste vara helt perfekta vid första försöket. Exempel på misstag som kan ge dig en andra chans i ett moment kan vara:

Du sätter ner foten för många gånger under lågfartsbanan
Du river en kona i låg/högfartsbanan
Du bromsar med onödigt lång bromssträcka på bromsprovet