22 656 visningar · Publicerad 2 år sedan

1 0 0

Det finns massor av anledningar till att ha god kontroll över vem som provkör ditt fordon och likaså att den som skall provköra förstår att om något händer under resan så är personen skyldig att antingen stå för den självrisk som ägaren har, alternativt köpa fordonet om skadan åsamkats under provkörningen. Men hur gör man detta på bästa sätt? Det finns mallar på nätet som man kan skriva ut och använda, du kan fotografera den andra personens körkort eller bara ta i hand på att vara försiktig. 

För att göra detta superenkelt och även säkert för båda parter så har vi tagit fram en tjänst som vi kallar mcID. Detta är en enkel produkt där båda parter skapar ett konto där ni identifierar er med Mobilt BankID. Med hjälp av Mobilt bankID som vi och många anser är mer säkert som identifiering än ett körkort (som kan vara utgånget, förfalskat eller stulet) så tillverkar vi en helt unik QR-kod som både är krypterad men också ändras var tredje sekund för att inte kunna förfalskas.

Denna kod kommer således den ena parten att visa upp och den andra scanna och därigenom få information att du är du. När du scannat den andra personen kan du lägga på det eller de objekt som du skall låna ut för exempelvis en provkörning och sedan skicka ett digitalt avtal för påskrift. Den som skall provköra godkänner avtalet och utlåningen kan genomföras. 

När väl provkörningen är klar så markeras fordonet som återlämnat, och den som provkört får möjlighet att ge feedback på den som lånat ut, privatperson som handlare och det eller de fordon som provkörts. Antingen lämnar man betyget 1-5 eller i bästa fall också kompletterar med feedback om hur fordonet kändes. Denna information kommer sedan alla som använder mcID att kunna ta del av och därigenom hjälper ni varandra att berätta vad ni tycker är bra eller dåligt med just en viss modell.

Som befintlig användare på mcparken så har vi gett alla privatpersoner en fri signering och därefter fyller du själv på en pott med 10 kr via Swish per avtal du behöver. Att det kostar pengar beror på att både Swish och Mobilt BankID kostar pengar per månad och per transaktion, något vi hoppas att ni båda parter tycker är värt för den tjänst ni nu har möjlighet att använda. 

Handlare använder också denna tjänst för att göra provkörningen så smidig och digital som möjlig. Prata med den handlare du skall provköra hos, och om de inte har tjänsten aktiverad än så föreslå detta så fler börjar använda tjänsten och hjälper varandra att rösta och ge feedback på nya märken ni provar hos handlare så vi får fler bra och säkra hojar på våra vägar.

Som ett led i vår vision på mcparken så vill vi hjälpa till att digitalisera branschen. Det nyligen lanserade mcID 2.0 är en produkt där två parter genom ett digitalt signerat avtal kommer överens om att något händer under provkörningen så får den andra parten betala en självrisk. Förutom detta så får båda parter information om varandra och möjlighet om att för den som lånar ut, se alla som provkört, och för den som provkört kunna se alla sina provkörningar men också vilka betyg andra som provkört tidigare givit. 

Med denna enkla men värdefulla teknik blir det tydligt för vad som förväntas mellan de två parterna men också lika värdefullt för båda att se vad andra tyckte om ett fordon de testat. Tjänsten kommer att användas av fler och fler handlare i Sverige med förhoppning om en ny branschstandard.


Relaterat



Annons